Tapahtuman yleiskuvaus
Viikon mittainen Suomi Meloo -melontatapahtuma järjestetään eri puolilla Suomea, ja tänä vuonna reitti kulkee Ähtäristä Poriin. Reitillä on noin 30 melontaosuutta ja vaihtopaikkaa, joissa pidetään yleensä noin tunnin taukoja. Taukojen aikana uudet melojat voivat valmistautua seuraavaan osuuteen. Osuuksien pituudet vaihtelevat noin 10 kilometristä vajaaseen 30 kilometriin, ja pitkät osuudet melotaan yleensä yöaikaan. Melontaa jatketaan vuorokausien ympäri, paitsi tiistai-iltana ja yönä, jolloin järjestetään perinteinen melajuhla illallisineen ja tansseineen. Myös Kokemäenjoella pidetään yksi yö taukoa. Tämän vuoden reitillä melotaan yhteensä noin 450 km.
Melontaosuuksia johtaa johtomelojakaksikko, joka vastaa osuuksien navigoinnista ja melontanopeuden määrittämisestä. Melontanopeus on yleensä noin 5–6 km tunnissa kelistä riippuen. Tunnin melonnan jälkeen pidetään noin vartin kelluntatauko, ja yli 15 km osuuksilla pidetään pidempi maatauko. Jokaisella osuudella on myös turvavene, joka seuraa melojajoukkoa ja auttaa tarvittaessa esimerkiksi peräsinongelmissa tai väsymisen vuoksi.
Tapahtuman järjestää Suomi Meloo ry, jonka jäseninä ovat Suomen Melonta- ja Soutuliitto sekä Suomen Latu. Tapahtumalla on omat kotisivut osoitteessa suomimeloo.fi, josta löytyy laajasti tietoa tapahtumasta ja reitistä mm. käsikirjan ja kartta-aineiston avulla. Kotisivut tarjoavat parhaat mahdollisuudet tutustua tapahtumaan lähemmin.
Käytännön ohjeita melontatiimin muodostamiseksi
Tapahtumaan voi osallistua niin monta päivää kuin itse kokee sopivaksi, ja yhden päivän osallistumiseen on mahdollista lunastaa päiväranneke. Osallistuessaan seuran jäsenenä voi vapaasti valita osallistumisajan, joka sopii sekä itselle että melontakumppanille.
Osallistuminen edellyttää, että melontatiimillä on käytettävissä auto. Tällä hetkellä seuran viisi melojaa muodostavat kaksi itsenäistä melontatiimiä, jotka kulkevat kahdella eri autolla. Kahden hengen tiimissä on kaksi ajokortillista melojaa, ja heillä on käytössä pakettiauto, johon mahtuu vain kaksi henkilöä. Tämä tiimi meloo vuorotellen yksiköllä valitsemansa aikataulun mukaan. Kolmen henkilön tiimissä kahdella on ajokortti ja heillä on mukanaan kaksi yksikköä, joten melomassa voi olla samaan aikaan kaksi tiimin jäsentä. Ajokortin omaavat melojat vuorottelevat ajovuoroissa. Seuran kolmen hengen tiimin, johon tapahtuman yhteyshenkilö Kari Klemola kuuluu, tavoitteena on osallistua tapahtumaan neljän päivän aikana. Kahden hengen tiimin osalta osallistumisaikataulu on vielä auki.
Viime vuosina on yleistynyt asuntoautojen käyttö joukkueiden majoitusratkaisuna. Myös seuran joukkueella on aiemmin ollut käytössä vuokrattu asuntoauto. Käytännön ongelmien johdosta ja seuran joukkueen pienennyttyä asuntoauton vuokrauksesta on luovuttu. Telttailun suosio tapahtuman aikana on vähentynyt, ja nykyään seurojen joukkueet yöpyvät usein myös vaihtopaikoilla, niiden läheisyydessä olevien leirintäalueiden mökeissä, maatilamajoituskohteissa tai muissa kesämajoituskohteissa. Tämä voi johtaa pitkiin ajomatkoihin, sillä tapahtuman reitti saattaa kulkea seuduilla, joissa majoitusvaihtoehtoja ei ole lähellä.
Pitkät ajomatkat ovat osa tapahtuman luonnetta. Vaihtopaikoilla on usein järjestetty kenttäkeittiö Suomi Meloo -organisaation toimesta. Lisäksi alueen paikalliset järjestöt saattavat pystyttää telttakahvioita, joissa myydään paikallisia tuotteita. Päiväsaikaan useimmilla vaihtopaikoilla on myös myyntipiste, josta voi ostaa melontaan liittyviä tarvikkeita ja asusteita. Joissakin vaihtopaikoissa on vuosittain esiintynyt paikallisia muusikoita, mikä on luonut mukavaa ja iloista tunnelmaa ja edistänyt melontajoukkueiden yhteishenkeä.
Suomi Meloo -tapahtuma tarjoaa myös loistavan tilaisuuden lomailuun ja paikkakuntien nähtävyyksien tutkimiseen melontataukojen aikana!
Osallistumisesta tapahtumaan Marjaniemen Melojien joukkueessa
Jos olet kiinnostunut osallistumaan tämän kesän Suomi Meloo -tapahtumaan seuramme joukkueessa, sinun tulisi ensin löytää seuran jäsenistä yksi tai useampi melojakaveri, jonka kanssa voitte muodostaa oman melontatiimin. Tiimillä tulisi olla käytössä auto ja vähintään kahdella jäsenellä tulee olla ajokortti. Tiiminne voi yhdessä suunnitella reittiaikataulun, valitsemalla päivät ja osuudet, joille haluatte osallistua. On myös päätettävä, kuljetatteko kajakkeja – yhden, kaksi tai jopa kaksikon - auton katolla, riippuen tiimin koosta ja ajokortillisten määrästä. Kun olette päässeet yhteisymmärrykseen näistä seikoista, on aika miettiä majoitusta. Google on hyvä apuväline reitin varrella olevien yöpymisvaihtoehtojen etsimiseen, ja varaukset on hyvä tehdä ajoissa.
Kun autoileva tiimi on valmis ja päätös tapahtumaan osallistumisesta on tehty, ilmoittakaa siitä seuran joukkueen yhdyshenkilölle Kari Klemolalle, joka on osallistunut tapahtumaan jo 33 kertaa. Kari huolehtii seuran joukkueen jäsenten päivitystiedoista tapahtuman organisaatiolle. Uusia jäseniä voi lisätä joukkueeseen toukokuun loppuun saakka, minkä jälkeen ilmoittautumislomake sulkeutuu. Seuran taloussihteeri Leena Rönkkö on toiminut pitkään tapahtuman myyntiryhmässä ja saattaa osallistua jatkossa myös tapahtuman turvaryhmän toimintaan.
Jos kaipaatte lisätietoja tapahtumasta, Kari Klemola on tavoitettavissa sähköpostilla (, p. 0500712720).
Tässä Kari Klemolan ottamia kuvia vuosien 2002-2023 Suomi Meloo -tapahtumista. Kuvat kertovat tunnelmista niin järviosuuksilla, jokiosuuksilla, kanavissa sekä vaihtopaikoilla ja melajuhlilla.