Page 18 - Marjaniemen Melojat ry
P. 18
Siivekäs tai karvainen ystävä hädässä – mitä tehdä?
Milla Sundström
Leppoisan melontaretken voi joskus synkistää yllättävä kohtaa- minen vahingoittuneen linnun tai muun eläimen kanssa.
Omaan mieleeni iskostui pitkäksi aikaa kuva uistimen nielleestä silkkiuikusta, jol- lainen sukelteli muutama vuosi sitten Hattusaaren edustalla. Linnun kiinnisaamisesta ei ollut pienintäkään toivoa, enkä olisi osannut sitä auttaakaan, mutta jokin ratkai- su tilanteeseen piti löytää.
Kotiin päästyäni onnistuin jäljittämään puhelinnumeron Luontopartioon, jollainen tuolloin päivysti Helsingissä, ja helpotuksekseni sieltä luvattiin käydä tutkimassa tilanne.
Partion numeroon nyt vastannut kaupungin metsuri kertoi, ettei sitä ole enää ole- massakaan – kyse oli kokeilusta joka osoittautui liian tyyriiksi. Eläinpelastusta hoitaa sen sijaan Helsingin pelastuslaitoksella nyt erityinen, lintuinfluenssan vuok- si perustettu yksikkö.
Yksikön vetäjänä toimii ylipalomies Vesa Nurminen, jonka puoleen voi pääkaupun- gin alueella kääntyä kaikissa eläimiä kokevissa hätäasioissa. Varminta on soittaa yleiseen hätänumeroon (112), mutta mies lupaa vastailla ahkerasti myös kännykkäänsä (050–541 8460), joskaan ei aivan ymmyrkäisiä vuorokausia.
Nurminen kertoi lohdullista tietoa uistinta haukanneista linnuista: jos lintu pystyy syömään, se voi selvitä kokemuksestaan, sillä suolavesi ruostuttaa koukun irti muutamassa viikossa. Joskus pelastajat onnistuvat myös irrottamaan koukun, kunhan saavat siivekkään kiinni.
Helsingin vesillä avuksi on siis saatavissa Nurmisen joukkue, jolla on käytössään pelastuslaitoksen kalusto. Pääkaupungista itään tai länteen mentäessä avunpyynnöt ohjautuvat muille aluepelastusyksiköille, joiden eläinpelastuksesta Nurmisella ei ole tarkempaa tietoa.
Omatoimiseen eläinten auttamiseen löytyy internetistä jonkin verran yleisohjeita:
Helsingin eläinsuojeluyhdistys:
AUTA LUONNONVARAISTA ELÄINTÄ HARKITEN
Jos mahdollista, soita aina asiantuntevaan hoitopaikkaan ennen kuin kosket eläi- meen. Ainoa poikkeus on sokea ja karvaton poikanen, joka tulee saada lämpi- mään pikaisesti. Kysy joka tapauksessa neuvoa mahdollisimman varhaisessa vai- heessa, älä luota luonnonvaraisten eläinten hoidossa pelkkään “maalaisjärkeen”. Jos eläin on selvästi loukkaantunut, se tulee toimittaa eläinlääkäriin välittömästi.
Neuvoa voit kysyä seuraavilta tahoilta:
- Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY ry p. 09-54200100, (ma-pe klo 10-17)- Korkeasaaren eläintarha p. 09-169591- Pyhtään lintuhoitola p. 05-3433940 - Birdlife Suomi ry p. 09-4135 3300 (ma-pe klo 10-15)
Birdlife Suomen nettisivu muistuttaa, että maamme
lainsäädännön mukaan sairaana, vahingoittuneena tai muuten avuttomassa tilas- sa tavattua luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Eläin voidaan ottaa haltuun hoitoon kuljettamista ja tilapäistä hoitoa varten. Jos eläin on vahingoittunut niin pahasti, että sen hengissä pitäminen vaikuttaa julmuudelta, pitää eläin lopet- taa tai löytäjän pitää huolehtia, että joku muu lopettaa sen.
Kajakki tuskin soveltuu sairaan linnun tai muun eläimen kuljettamiseen, joten ul- kopuolinen apu on usein tarpeen.
18
www.marjaniemenmelojat.fi