Page 11 - Marjaniemen Melojat ry
P. 11
Moninaisia leirintärajoituksia
Ruotsissa melontaretkeilyssä on omat pie- net hankaluutensa. Luonnon takia suojeltuja alueita on erilaisia: kokonaan vältettäviä suo- jelualueita hylkeille ja linnulle, alueita, joissa saa nousta maihin, muttei leiriytyä ja paikkoja joissa saa leiriytyä 2-3 yötä, muttei pidempään. Osassa tämän kansallispuiston saaria saa leiriy- tyä heinä-elokuussa vain klo 18-10.
Meidän reitillä oli yksi iso, upearantainen ja hyvällä tavalla sokkeloinen saari, jossa olisi aikataulullisesti ollut hyvä leiriytyä, mutta se oli kokonaan kielletty (Kalvön-Lindön), myös esimerkiksi suuri Otterön oli leirintä- kiellossa. Pelkästään kartalta ei siis voi tehdä retkisuunnitelmaa.
Lähdimme vesille Hamburgersundista,
autonjätimmemaksustaleirintäalueelle.Siellä oli hyvä lähtöranta. Siellä oli pari varteen otettavan merikajakin omistajaa telttailemassa, ilmeisesti aallokkoa hakemassa varusteista ja niiden mär- kyydestä päätellen. Palatessamme mantereelle kuulimme siellä sataneen koko viikon; mei- dän retkellä sadetta tuli yhtenä päivänä ja yönä. Norjan puolella on Yttre Hvalerin kan- sallispuisto, maat ovat yhdessä sopineet kansallispuistojen perustamisesta vierekkäin. Ne kattavat yhteensä 800 km2. Lännestä Atlan- tilta tulee noin puolen kilometrin syvänne. Se jatkuu etelään Ruotsin rannikon suuntaisesti noin 200 metriä syvänä, tosin sedimenttiä on kasaantunut saman verran. Syvänne yhdistää alueen Atlantin syviin vesiin ja tuo alueella lajirikkautta, jota siellä ei muutoin olisi. Leviä, kaloja, meritähtiä, meduusoja ja niin edelleen on tavattu 600 lajia, joista 200 meressä elävää lajia tavataan Ruotsissa vain tällä alueella. Onpa tuolla Ruotsin ainoa koralliriuttakin.
Lisätietoa ja materiaalia:
Seutu:
WWW.GOOGLE.fI/MAPS
Kansallispuisto:
ExTRA.LANSSTYRELSEN.SE/KOSTERHAVET
Melontaa Bohusin läänissä:
Kannattaa googlata itse eri hakusanoilla ja TJORNKAJAK.SE ja valitse kunskapslådan, siellä on muun muassa vinkkejä leiripaikoista Karttoja:
WWW.CALAzO.SE, lehdet Norra Bohuslän ja Södra Bohuslän, nämä ovat mittakaavassa 1:50 000 ja näyttivät retken jälkeen hyviltä Göteborgissa, ne on tarkoitettu nimenomaan vesillä liikkujalle.
Akateemisesta sai Helsingissä ainakin
ennen tätä reissua Norstedtin outdoorkartan -nimisen sarjan myös vedenkestävälle materi- aalille painettuja karttoja 1:50 000, lehdet 18, 19 ja 20 ovat tätä aluetta. Nämä on tarkoitettu enemmän maalla liikkujalle vaikka väylät ja
majakat on merkitty.
Calazon kirja Paddla kajak i Bohuslän (Hermansson, ISBN 978-91-978181-0-0) kuvailee 22 eri pituista melontareittiä. Koh- deryhmänä tuntuu olevan lukija, joka ei ole aiemmin juurikaan melonut. Toisaalta, kun alue oli aivan uusi tuttavuus, siitä oli iloa. Kosterhavet olisi käymisen arvoinen ihan yhteysaluksellakin: Syd- ja Nord-Kosterilla on vaelluspolkuja, polkupyörä- ja kajakkivuok- rausta, hieno luontokeskus, majoitusta eri muodoissa, ravintoloita, kauppoja.
Teksti ja kuvat: Anna Parkkari
Marjaniemen vesiltä 2/2016
11