Page 38 - Marjaniemen Melojat ry
P. 38
on, että vastakkain voi pyörähdellä sujuvammin vuorotellen, jos molemmilla pyörähtely enimmäkseen onnistuu. Toisaalta keulan tuominen käsieskimoa varten kestää tässä asetelmassa pidempään, mutta oppiipa odottamaan vedessä.
Laiturista lähdönkin saa muutettua harjoitukseksi, kun esimer- kiksi päättää, ettei koskaan lähde laiturista työntämällä kädellä vaan melomalla sivuttain. Toistot edistävät sivuttain melontaa kummasti.
Harjoittelupaikkoja kotona ja kauempana
Mielikuvaharjoittelua voi tehdä missä vain. Pyyhkäisyeskimon kuivaharjoittelu katseen suuntaamisineen altaan reunalla tai olohuoneen lattialla auttaa viemään asian liikemuistiin.
Mikä hyvänsä riittävän matala laituri tarjoaa mahdollisuuksia kajakin kaatamiseen, lantioliikkeen löytämiseen ja oman asen- non pohtimiseen, kun opettelee kääntämään kajakkia oikein päin. MaMen vajalta hiukan koilliseen on tasaisesti syvenevä, kivetön hiekkaranta, jossa voi harjoitella tuentoja joutumatta yhtenään uimasilleen. Melojan kannattaa toki pysytellä poissa rannalta lämpimällä uimakelillä.
Talvisin olemme vuosien varrella harjoitelleet monissa eri halleissa – ja joskus meressä itsenäisyyspäivänä.
Olen harjoitellut kunnon tuulessa ja aallokossa Ahvenanmaalla surffausta ja pelastautumista. Sellaisella kelillä on hankalaa res- kuttaa tyhjää kajakkia jos ei itselläkään ole painoa kajakissa. Ja hyvällä tuurilla joutuu reskuttamaan vieläpä itseään painavam- paa henkilöä. Ja oli hyvä huomata, että heinäkuussakaan ei me- ressä tuulisella säällä huvita treenata erityisen pitkän aikaa – jos ei melo syysvaatteissa.
MaMessa olemme järjestäneet harjoituksia aallokossa Hattusaaren vieressä, saari on lähellä ja sopiva matalikko nostaa tuulella aaltoja. Tällaisissa harjoituksissa alkaa olla jo tekemisen meininki. Vedestä on päästävä pois nopeasti. Vastatuulen ja aallo- kon myötä alkoi minullekin valjeta, miksi monet pienet yksityis- kohdat tavaroiden sijoittelussa voivat olla tärkeitä: jos pelastetta- van kajakki meinaa ajautua karille, on hinausköyden oltava esillä eikä jossain selän takana tallessa. Kansiköydet ovat hyödyksi, sillä veden varaan joutunut saa niiden avulla kajakista kiinni aallokossa. Eikä pidä uskoa muiden kommentteja saappaiden täyttymisestä vedellä vaan omat varusteet kannattaa testata itse.
Turvallisuus on rutiineja
Kalliokiipeilyssä opin monia asioita, muun muassa yksinkertai- suuden järkevyyden sekä väsymyksen että ei-toivottujen sattumus- ten varalta. Kun on opetellut hyvin yhden toimintatavan vaikkapa pelastautumisessa, tulee se helpommin selkäytimestä.
Olen esimerkiksi harjoitellut vuosikymmenen tilannetta, jossa kaksi melojaa kaatuu yhtä aikaa. Kuitenkin joka kesän alussa jou- dun miettimään, mitä oli tarkoitus tehdä missäkin järjestyksessä.
Turvallisuus on rutiineja. Pidän hyvänä, että esimerkiksi me- lonnan peruskurssilla ei opeteta monia variaatiota itsetarkoituk- sellisesti. Kyllä kömpelömmälle voi näyttää eri pelastautumista- van, ettei hänen tarvitse jäädä mereen, mutta kun kyseessä on uusi harrastus, on useimpien ihmisten vastaanottokyky rajallinen. Ja kun saman kurssin käyneet melovat yhdessä vähällä kokemuk- sella, olisi hyvää olla yksi yhteinen mahdollisimman yksinkertai- nen käsitys avustetusta pelastautumisesta.
Lisähaasteita löytyy
Opin itse paljon katsomalla mallia ja apinoimalla perässä. Muissakin lajeissa olen huomannut, että virheistä oppii helpom- min. Täydellistä suoritusta on vaikea eritellä, se vain näyttää helpolta eikä osia erota toisistaan. Tätä olen miettinyt myös katsoessani monia tekniikkakuvia, joihin olen itse päässyt malliksi...
Melontakirjoja on tarjolla paljon, mutta minä en kyllä ym- märrä melontatekniikoita sanallisista kuvauksista. Toiset osaavat hahmottaa tekniikat tekstistäkin. Onneksi monessa kirjassa on kuvia rautalankaa kaipaaville.
Kun kaikki on tuttua ja sujuu kuin rasvattu, on helppo löytää lisää vaikeusasteita: sää, harjoittelupaikka, uudet harjoitukset, melan uiminen kiinni ennen sen käyttöä, pidempään pää alaspäin ennen pyörähdystä, eskimo silmät sidottuina, ylipäänsä pois omalta mukavuusalueelta. Re-entry kajakkiin ja päälle eskimo, ja jos tämä on liian helppoa, niin aukkopeitto kiinni pään vielä ollessa alaspäin. Ja niin edelleen, tietoa on verkossa ja kirjoissa.
Mustelmista, takapakeista, vaivannäöstä, palelemisesta huolimatta ja onnistumisten innoittamana: vaikuttaa siltä, että leikki jatkuu.
38
AJATUKSIA TYRKYLLE
▶ Motivaatio ja oma tavoite ovat tärkeitä. On kysyttävä, miksi minä harjoittelen. Kun aloittaa tarpeeksi helpoista jutuista, on harjoittelu palkitsevaa. Sopivan kokoiset askelet tuovat onnistumisia, joista kannattaa iloita.
▶ Kajakin täytyy olla oikean kokoinen ja sopiva. Lyhytjalkaisena ja lyhytkätisenä olen huomannut, että kaluston ja liikkeiden pitää olla itselle sopivia ja mahdollisia.
▶ Aloita helposta, toista usein! Ota joku temppu ohjelmaan joka lenkille. Kun käy liian helpoksi, lisää mukaan toinen temppu tai enempi vaikeusastetta.
▶ Jos opit kirjoista, videoista, matkimalla, toistamalla – tee niin. Etsi oma tapasi, sopiva opettaja tai porukka. Aina se, joka kokoaa porukan, ei ole joku muu kuin sinä. Opetusta ja vertaistukea on mahdollista löytää.
▶ Valitse sopiva harjoittelupaikka ja jos mahdollista, harjoittele kaverin kanssa ja välillä muussa seurassa.