Page 15 - Marjaniemen Melojat ry
P. 15
(Hurme) oli jossain takana, en tiennyt missä. Aallot vyöryivät ta- kaa ylitseni ja yrittivät kääntää kajakin kyljelleen. Siinä sitä ala- tuentaa tarvittiin!
Kiersimme Haxalön pohjoispuolelta ja rantauduimme venei- lijöiden saareen märkinä ja väsyneinä. Oli vasta retken toinen päivä. Vettä satoi, tuuli, oli vilu – oliko tämä sitten kivaa? Onneksi Sadulla oli toinen sydväst varalla, hattuni oli jo litimärkä. Liekö ajatellut minua ensikertalaista etukäteen?
Tuuli onneksi tyyntyi ja pääsimme jatkamaan matkaa. Koko päivän satoi, mutta kuivapuku on siitä mukava vaate, että sen sisällä ei ole kylmä eikä märkä. Rantauduttuamme sateessa pystytin teltan ja siirsin tavarat sisälle ennen kuin aloin vaihta- maan vaatteita. Samaa kaavaa noudatan vielä nykyäänkin.
Klovharun
Yksi mieleenpainuvimmista paikoista, joissa olemme käyneet noilla retkillä, on Tove Janssonin saari Klovharun. Se sijaitsee noin viisi kilometriä Pellingin nokasta avomerelle. Siellä ei Virolahti-retkue ole montaa kertaa käynyt. Ja kun sinne menee, niin sieltä on tultava pois saman päivän aikana, eli sinne ei voi jäädä yöksi. Saarella vierailu vaatii siis tuulettoman päivän. Siihen aikaan siellä oli vielä mökkikin avoinna ja rantautuminen sallittua. Yksinäinen kallioluoto keskellä merta! Saatoin hyvin kuvitella, miltä luodolla tuntui syysmyrskyissä, kun rannaton meri näytti voimiaan. Pitää käydä uudestaan.
Klovharun oli Tove Janssonin kesänviettopaikka.
Toinen mielenkiintoinen paikka on Kotkan ulkosaaristossa oleva Haapasaari. Sielläkään ei ole minun Virolahti-aikoinani käyty kuin kerran, avomerta lähimmistä saarista on sinne toistakymmentä kilometriä. Haapasaaresta näkee kiikareilla hyvin keskellä Suomenlahtea olevaan Suursaareen, joka toisen maailmansodan aikana jäi Venäjän haltuun. Matkaa Suursaareen olisi vain runsaat kaksikymmentä kilometriä!
Haapasaaressa tai sen lähisaarissa voi kyllä yöpyä. Tosin viimeksi meillä tuli aamuyöstä äkkilähtö, kun tuuli alkoi nous- ta. Onneksi tuuli etelästä, joten pääsimme liukumaan Ulko- Tammion kautta Tammioon aika sujuvasti. Näissäkin kohteissa kannattaa käydä, jos siellä päin meloo. Tammion kalastajaky- lässä on jopa Tähtisenkatu.
Muuttolintuja ja bongareita
Virolahtimelontaan kuuluvat tietenkin muuttolinnut ja bongarit. Toukokuu on pohjoisen arktisille alueille pesimään muuttavien hanhien, vesilintujen ja kahlaajien näyttävää muuttoaikaa. Tätä kutsutaan arktikaksi. Arktikan parhaita seurantapaikkoja ovat juuri itäisen Suomenlahden rannikko ja saaret, siis Kotka–Virolahti-alue.
Tuolloin valtavat, tuhatpäiset hanhiparvet saattavat lentää ylitsemme kilometrin korkeudella tai ohitsemme vettä viistäen. Joutsenet ja kurjet lentävät täydellisessä aurassa, pienemmät ve- silinnut epämääräisessä ryhmässä. Lintubongareita kerääntyy
15
KUVA LASSE TÄHTINEN


































































































   13   14   15   16   17