Läheltäpiti ja onnettomuustilanteita voi sattua kenelle vain. Vaaratilanteen syntyyn voi vaikuttaa muun muassa päivän mieliala, huonosti nukuttu yö, liian vähäinen energimäärä (huono ruokailu tai ylirasitus), virhearviointi (esimerkiksi taitotasoihin nähden liian haastavat olosuhteet tai huono varustautuminen) sekä sairaskohtaus. Se voi alkaa pienestä, esimerkiksi madaltuneista verensokereista ja eskaloitua myöhemmin. Omasta turvallisuudestaan kantaa vastuun viimekädessä jokainen meloja itse. Pidetään silti kaveria aina silmällä ja yhdessä huoli toisistamme ♥
Läheltäpiti ja onnettomuustilanteiden tunnistamisella pyritään estämään, ettei sama enää jatkossa tapahtuisi. Tukesin näkökulmasta poikkeustilanteet ovat tilanteita, jossa jokin on mennyt melonnan näkökulmasta pieleen. Ne ovat tilanteita, joka olisi voinut eskaloitua vakavammaksi. Tilanteita, jotka ovat mahdollisesti jääneet painamaan mieltä. Läheltäpiti- ja onnettomuustilanteeksi laskentaan tapahtumat, jotka ovat tapahtuneet halliolosuhteissa, melonnan aikana, melontaan liittyvän pysähtymisen aikana, sekä myös kuljetuksissa.
Näitä tilanteita ovat esimerkiksi kaatuminen kajakilla, josta pelastaminen kestää ja jossa pelastaminen vaatii erityisiä ponnisteluja. Se on tilanne, jossa ulkopuolisena päätyy pelastamaan melojan tai jossa meripelastus noutaa melojan matkan varrelta. Se voi olla liukastuminen kajakille mennessä, tapaturma kun autosta kajakkia nostaessa satuttaa selkänsä tai esimerkiksi tilanne, jossa vene meinaa ajaa päälle.
Tavoite on keskustella tilanteista yhdessä. Kertoa kavereillekin että tämmöisiä voi tapahtua. Oppia yhdessä. Tilanteen voi halutessaan kertoa julkisena. Ennen julkaisua ne käydään läpi ettei ole henkilöiviä tietoja ja että tekstin sävy on neutraali. Kerrothan matalalla kynnyksellä, jos jotain on tapahtunut. Ollaan turvallisia yhdessä!