Poikkeava tilanne: 09.10.2023

Mikä tilanne

Ryhmässä varomatonta melontaa venesatamien välittömässä läheisyydessä. Mitään ei tapahtunut - vielä.

1. Väylä Sarvaston satamaan tekee mutkan, joka haittaa näkyvyyttä. Osa melojista ei ottanut huomioon veneilijöiden rajoittunutta mahdollisuutta havaita vastaantulijat, vaan meloi ryhmänä väylällä tai aivan sen vieressä.

2. Strömsin sataman ohi kuljetaan mm. kanavalle. Melojat tulevat kanavasta veneilijän selän takaa ja kanavaan aallonmurtajan takaa. Laiturimanöövereihin keskittyneeltä veneilijältä hiljainen kajakki voi jäädä näkemättä. Aamuisin Strömsistä lähtevä veneilijä ajaa auringonvaloa kohti, mikä haittaa näkyvyyttä. Iltatunteina auringonlasku häikäisee ja vaikeuttaa veneilijän paluuta Strömsin laituriin. Ryhmämelonnassa yksittäinen meloja on kirinyt vetäjän ohi satama-alueelle, joten vetäjä ei ole voinut ohjata ryhmäänsä turvallisesti avarammille vesille.

3. Marjaniemen purjehtijat toivovat, että kajakit antavat veneille riittävästi tilaa eivätkä tule liian lähelle venelaituria. Laiturin rannan puolelta juuri matkaan lähteneessä veneessä ei haluta kohdata laiturin päädyn takaa eteen pujahtavaa kajakkia.

4. Kajakista on mukava nousta laiturille tai veneliuskalle, joita löytyy satamista. Liuskat ja laiturit ovat veneilijöiden kulkuväyliä, joita ei saisi tukkia edes kahvikupposen juonnin ajaksi.

Missä tapahtui

Sarvaston satama, Strömsin satama, Marjaniemen purjehtijoiden satama eli MaMen oma ranta, Vuosaaren Urheilukalastajien laituri ym.

Keli

Hyvä

Miten selvitetty

Ei ole selvitetty missään. En ole kuullut mamelaisten keskustelevan melojien ja veneilijöiden yhteispelistä vesillä. Koska melomme vilkkaasti liikennöidyillä vesillä, asian voisi mielestäni ottaa esille koulutuksissa ja keskustelua tiivistää veneilijöiden kanssa. Miten (purje)veneet liikkuvat, kulkevatko ne aina vain väylillä, mitä veneilijä näkee jne? Myös ryhmässä melomisen säännöt ja käytänteet pitäisi ottaa napakammin esille.

Copyright 2024 © Marjaniemen Melojat Ry | Evästeet ja tietosuojaseloste